23 Aralık 2008 Salı

Taşınabilir (Flash) Disklerdeki Virüsleri Temizlemek


Flash disklerdeki virüsleri temizlemekTaşınabilir belleklerin, bir diğer deyişle "flash disk"lerin yaygınlaşmasıyla beraber, bu cihazlar üzerinden yayılan bilgisayar virüslerinin sayısı süratle artmaya başladı. Enfekte olmuş bir bilgisayara bağlanan taşınabilir belleğe bulaşan virüs, bu virüsü taşıyan belleğin kullanılacağı bilgisayarda herhangi bir antivirüs yazılımı yüklü değilse, pek çok bilgisayara kendisini bulaştırabilmektedir. Böyle bir virüs, verilere ulaşımı engelleyip verileri bozabilir, zaman kaybı doğurabilir ve hattâ bazı durumlarda veri kaybına bile neden olabilir. Çoğunlukla "amvo", "bittorrent", "activexdebugger32" gibi isimler taşıyan bu tür virüslerin nasıl yok edileceğiyle ilgili bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

Kesin Çözüm: Antivirüs Programları 

Taşınabilir bellek virüslerinin önüne geçebilmenin en başta gelen çözüm yöntemi, güvenilir ve güncel antivirüs programları kullanmaktır. Daha önceden tanıtımını yaptığım "AVG Free" isimli antivirüs programı, ücretsiz olması nedeniyle tercih sebebidir ve pek çok virüs ile zararlı programcığı yakalayabilmektedir. Her ne kadar çoğu antivirüs programı yeni yeni yayılmaya başlayan bir taşınabilir bellek virüsünü ilk başlarda tespit edemese de, gerekli güncellemeler sonucunda virüsü tanıyabilir hâle gelebilmektedir. Bu nedenle, kullanmakta olduğunuz antivirüs programını sık sık güncellemekte fayda vardır. 

Eğer bilgisayarınızda herhangi bir antivirüs programı yüklü değilse, İnternet üzerindeki çevrimiçi virüs tarama sayfalarından bilgisayarınızda gerçek zamanlı virüs taraması gerçekleştirebilirsiniz.
www.kaspersky.com/virusscanner adresinden bu tür bir çevrimiçi virüs tarama uygulamasına erişebilirsiniz. 

Enfekte Olmuş Bir Taşınabilir Bellekteki Virüsü Temizlemek 

Bu işlem, bu konuda tecrübesiz bilgisayar kullanıcıları için ilk bakışta zor görülebilir; fakat aksine, oldukça basittir. Ayrıca bu işlemi sadece taşınabilir belleklerde değil, C: ya da D: gibi yerel disklerde de uygulayabilir ve bu sayede tüm disklerde yer alan, diske ulaşımı aksatan "autorun.inf" dosyalarını silebilirsiniz. 

1. Öncelikle www.freecommander.com/fc_setup_.zip adresinde bulunan programı indirip .rar uzantılı dosya içerisindeki "fc_setup.exe" isimli programı bilgisayarınıza kurunuz. 

2. Programı, bilgisayarınıza kurduktan sonra çalıştırınız ve program ekranında üst kısımlarda (C, D, E gibi sürücülerin olduğu kesimde) yer alan sürücü sırasından, aşağıdaki ekran görüntüsünde yeşil ok ile belirtilmiş olan Flash disk ikonu (simgesi) simgeli taşınabilir belleğinizi seçiniz.

Flash disk içeriği

3. Taşınabilir belleğinizin içindeki dosya ve klasörler görüntülenecektir. Burada, kırmızı ok ile gösterilen "autorun.inf" dosyasını ve daha hiç rastlamadığınız, size yabancı gelen diğer .exe uzantılı dosyalarını siliniz (görüntüdeki .exe dosyaları örnektir, isimleri değişiklik gösterebilir). 

4. Silme işlemini gerçekleştirdikten sonra taşınabilir belleğinizi bilgisayarınızdan çıkarıp tekrar takınız. Belleğinizin içerisindeki virüs silinmiş olacaktır. 

NOT: Bu işlemi gerçekleştirmeden önce, taşınabilir belleğin takılı olduğu bilgisayarın virüslerden arındırılmış olmasına dikkat ediniz. Aksi hâlde, bu işlemi gerçekleştirseniz bile, virüsün tekrar ortaya çıkma ihtimâli vardır.

Tanımlayıcılar: USB belleklerden virüs temizle işlemi, Autorun virüsleri, Taşınabilir bellekteki virüsler nasıl temizlenir?

Hiç yorum yok: